Köpeavtalsmallar är så 90-tal - Välkommen till framtiden!

Vi på Swiftcourt pratar med väldigt många jurister och det är inte sällan de får frågor om köpeavtal från privatpersoner. Juristernas svar blir allt som oftast att ladda ner en avtalsmall från nätet. Mallar för köpeavtal har länge varit standard för hur privatpersoner tryggar sina köp, trots alla de problem som kan uppstå. Att ladda ner en mall, skriva ut den och ta med den till säljaren är snart blott historia. Precis som CD-skivan flyttade disketten till dåtid, är det dags att förflytta köpeavtalet till 2015, och mallen till pappersinsamlingen.

Köpeavtalsmallar standard sen länge

Vi följde en av våra användare som skulle genomföra ett köp. Hon skulle köpa en cykel och ville att allting skulle gå rätt till. Därför var hon i behov av ett köpeavtal för att få ner alla detaljer om köpet svart på vitt. Men hur i hela friden skulle hon få tag på ett sådant? Det finns väl knappast någon jurist som vill skriva ett? Och varför betala en jurist nästan lika mycket som det kostar att köpa cykeln? Nej, det var inte ett alternativ. Ett tag funderade hon till och med på att strunta i att teckna ett avtal. Hon bestämde sig dock till slut för att inte genomföra affären om hon inte kände sig trygg.

Hon satte sig ner vid datorn och börja googla och började först med en mer allmän sökning på köpeavtal. En massa träffar dök upp, men ingen som direkt passade just hennes behov. Nästa sökningen var mer specifik - Köpeavtal cykel. Det blev färre träffar den här gången, men nu började hon genast hitta mer av det hon letade efter. Det översta sökresultatet var Blockets egna köpeavtalsmall, specifikt för just cyklar. Hon klickade sig in där samtidigt som hon kände att det här avtalet måste man väl ändå kunna lita på, det är ju ändå en etablerad tjänst som Blocket som tillhandahåller det. Hon laddade ner mallen och kände sig lite nöjd med sig själv. Tills hon insåg att hon nu behövde skriva ut avtalet för att få det här att funka.

Det enda stället hon hade tillgång till en skrivare på var på kontoret.. Och dit kom hon inte in på en söndag. Och bibblan inne i stan hade inte heller öppet. Hon hörde av sig till säljaren för att höra om det var OK om de kunde genomföra köpet en kväll senare i veckan,alternativt vänta till nästa helg. Som tur var skulle säljaren resa bort i veckan så det gick fint att de genomförde affären helgen efter. Sagt och gjort…

Hon skrev ut avtalet på fredagen och tog med det till säljaren dagen därpå. Väl hos säljaren fick hon först titta på cykeln och provcykla den. När hon kände sig nöjd och bestämde sig för att köpa den gick de in till säljaren för att gå igenom och fylla i alla fälten i avtalet tillsammans. När avtalet var ifyllt och klart (efter ca. 20 min) kunde hon och säljaren äntligen genomföra köpet. Hon gav säljaren sina pengar och tog sin cykel bak på bilen,körde hem och kände sig nöjd över att ha gjort en trygg affär..

Efter en kort tystnad i bilen frågade jag om hon kände sig trygg nu? Ja, nu har jag ett avtal på plats säger hon. Och vad gör du om det visar sig att det är en massa fel på cykeln som du inte upptäckte, kontrade jag? Ja, men då har jag ju avtalet sa hon, eller vadå? Har jag inte det? Jag har ju avtalet? Jag kan ju säga till säljaren vad det var vi kommit överens om? Jovisst, det kan du ju såklart, men vad hjälper det dig om säljaren inte är medgörlig? Då får jag ta det till domstol. Tror du att det är värt det? Antagligen inte. Nej, så var det här avtalet egentligen bara ett sätt att känna att du kunde lita på säljaren och skapa en illusion av en trygg affär? Ja, nu när du säger det så. Ja.

Varför vi på Swiftcourt inte gillar mallar

Dåligt anpassad: När man laddar ner en avtalsmall på nätet är de många gånger dåligt anpassade. Det leder till att man som köpare och säljare kan missa att fylla i viktig information i avtalet, särskilt vad gäller en tydlig och konkret beskrivning av varan som ska köpas eller säljas.

För lite utrymme: Mallarna har ofta väldigt små fält vilket gör att man helt enkelt inte får plats med allt det man hade behövt skriva i avtalet. Viktiga saker faller bort och avtalet blir ofullständigt.

Avtalet behöver skrivas ut och fyllas i för hand: Ladda ner en mall från nätet skapar många problem. Först och främst behöver man skriva ut mallen? Och få tag på en skrivare är inte det enklaste idag.. Mallen måste också fyllas i för hand vilket gör att köparen och säljaren blir lata och återigen låter bli att skriva i tillräckligt med information om varans skick.

Hålla koll på avtalet efter affären: Efter affären, när avtalet har signerats och vardera part fått ett varsitt exemplar, uppstår problemet med att hålla reda på det. Det är lite som att spara ett kvitto, hur i hela friden gör man det på ett bra sätt? Avtal kommer bort, förstörs, blir oläsliga. Sen så går varan sönder… Vad gör man då?

Ingen möjlighet att lösa problem som uppstår: De flesta avtalsmallar på nätet idag har ingen tydlig bestämmelse hur en ev. tvist mellan parterna ska lösas. Om köparen och säljaren inte kan komma överens måste en sådan tvist därför lösas i de allmänna domstolarna. Det tar lång tid, kostar både dig, din motpart och samhället en massa pengar. Det är helt enkelt inget värt det.

Wind of change, även i juristbranschen

Det som händer i juristbranschen just nu kan liknas vid en pånyttfödelse. Så som vi tidigare har gjort affärer håller på att vändas upp och ned. Kontraktet som verktyg till en tryggare affär kommer att ersättas med mobilanpassade lösningar där vi hanterar allt som har att göra med affären i våra mobiler. Köpare och säljare kommer att prata och förhandla i mobilen. De kommer att skapa, editera och signera sina köpeavtal med mobilen. De kommer att betala varandra för varan med mobilen. De kommer att administrera leveransen av varan med mobilen. Det kommer till och med gå så långt att domstolarna flyttar in i våra telefoner och hjälper köpare och säljare att lösa tvister snabbt och enkelt med bara ett fåtal knapptryckningar. Det här kommer att skapa helt nya förutsättningar för hur vi gör affärer med varandra och sudda ut de begränsningar och risker som finns med att göra affärer med någon, oavsett vem hen är eller var hen än befinner sig. Det här är är en utveckling som Swiftcourt leder.

Swiftcourt, juridikens tidsmaskin till framtiden

Swiftcourt lanserar idag världens första, helt mobilanpassade, köpeavtal för köpare och säljare som är helt skräddarsytt för just din affär.

Skapa köpeavtalet hemma vid datorn eller i mobilen på bara några minuter. Bjud in din motpart att hjälpa dig fylla i avtalet, antingen hemifrån eller på plats. När ni båda är nöjda med avtalets innehåll kan ni enkelt signera avtalet med mobilen. Så fort båda har signerat avtalet, kan ni tryggt och säkert genomföra affären.

Vi på Swiftcourt hjälper er att hålla koll på avtalet tills dess att ni behöver det igen. Med Swiftcourts skiljeklausul i kontraktet får du dessutom tillgång till en effektiv tvistelösning som sker helt och hållet online och där en oberoende jurist meddelar en juridiskt bindande dom på mindre 'n 6 veckor.

Slipp dåliga avtalsmallar, avtal som försvinner och oro över vad som ska hända ifall något går fel med affären. Swiftcourt hjälper er till en tryggare affär.

SKAPA DITT SKRÄDDARSYDDA KÖPEAVTAL NU