Blocket-utmanaren lanserar “Köp nu”-knapp tillsammans med Klarna - men när ska man inte använda den?

Citiboard, Sveriges största nätloppis, har sedan starten 2013 haft ett klart och tydligt mål; att utmana giganten Blocket som den bästa plattformen för att göra snabba och säkra begagnataffärer på. Man integrerade tidigt sin plattform mot Facebook för att skapa ett köp- och sälj-community där man vet vem man har att göra med och nu så lanserar man alltså en “Köp nu”-knapp tillsammans med Klarna för att göra begagnatköpet lika säkert som att köpa i butik.

Begagnathandeln idag är ofta väldigt otrygg och som privatperson löper man en stor risk för att något ska gå snett i affären. Man omfattas inte av någon konsumentskydd och ofta använder man inget avtal, vilket gör det svårt att veta exakt hur man ska få betalt, hur varan ska levereras, ja, det är svårt att veta vad det är man faktiskt kommit överens om exakt. Citiboard och Klarna vill nu motverka detta genom att erbjuda en lösning där säljaren garanteras sin betalning, samt att köparen inte behöver betala för varan innan man fått hem den. Klarna står för hela risken!

-- Som en av det första köp & säljplattformarna i världen gör vi det nu säkrare och enklare att handla begagnat på nätet mellan privatpersoner, berättar Daniel Tidebrink, VD Citiboard.

Så hur fungerar det?

Köparen får ett smidigt sätt att betala för varan och säljaren får betalt från Klarna så fort varan skickats. Det är både smidigt och enkelt. Och onekligen undviks situationer där köparen inte får varan eller där säljaren inte får betalt. Det är alltså den “finansiella risken” som hanteras. Tjänsten kan jämföras med Blockets säkerhetslösningar “Blocket-paketet” och “Trustlys Direktbetalning”.

Köpet omfattas också av Klarnas “köpskydd”. Köpskyddet innebär att köparen får tillbaka sina pengar om det man köpt avsevärt avviker från säljarens beskrivning. För att köpskyddet ska gälla måste köparen reklamera varan inom tre dagar från det att man fått varan. Om du och säljaren inte kan komma överens på egen hand inom 25 dagar från mottagandet av varan vidarebefordrar du ärendet till Klarna som därefter tar beslut om utbetalning av köpskyddet.

När ska man då använda “Köp nu-knappen” på Citiboard?

För privatpersoner som köper och säljer saker på mindre belopp såsom kläder och accessoarer, mobiltelefoner, iPads, etc. är Citiboards “Köp nu-knapp” ett utmärkt alternativ. Som säljare vet du att du får betalt och som köpare vet du att du får varan. Du kan också på ett hyfsat smidigt sätt få tillbaka dina pengar som köpare om varan väsentligen avviker från säljarens beskrivning.

Använd Citiboards “Köp nu”-knapp:

När du köper och säljer saker såsom mobiltelefoner, iPads och liknande elektronik, kläder, skor, klockor, smycken etc,
När varan ska skickas till köparen,
När köpet inte kräver ett faktiskt avtal mellan köpare och säljare,
När varan kan undersökas och kontrolleras på under 3 dagar.

Finns det några nackdelar med “Köp nu-knappen”?

Ett problem med “Köp nu”-knappen är att köpskyddet endast är giltigt om man reklamerar inom 3 dagar från det att man tog fick hem varan. Alla fel som kan uppstå därefter faller utanför skyddet, även om felet sannerligen fanns redan vid köpet. Ett ytterligare problem är att man måste visa för Klarnas support att felet väsentligen avviker från vad säljaren beskrivit. Ofta är säljarens beskrivning av varan väldigt bristfällig och den informationen man har att tillgå är ofta det som stod i annonsen. En situation som då kan uppstå är att det kanske föreligger ett fel på varan som i vanliga fall hade gett dig ett rätt till ett prisavdrag men som nu inte ger dig rätt att utnyttja köpskyddet. Ytterligare ett problem är att Klarnas support avgör huruvida du får utnyttja köpskyddet eller inte. Till saken hör då att Klarnas affärsmodell bygger på att de står för risken för varan, men vill minimera antalet gånger köpskyddet utnyttjas, lite som ett försäkringsbolag som vill minimera antalet försäkrings-utbetalningar. Att de då ska bedöma huruvida varan väsentligen avviker från säljarens beskrivning kan möjligen anses godtycklig. Dock så sköter Klarna den här bedömningen väl såvitt jag förstår.

En viktig sak att komma ihåg är att köpskyddet inte heller täcker köp av alla typer av fordon, dvs. köp av bilar, båtar, motorcyklar, mopeder, cyklar, etc. Det innebär att den här typen av köp fortfarande saknar bra lösningar för ett tryggare och säkrare köp. När man köper eller säljare dyrare saker såsom fordon behövs ett avtal som tydligt stipulerar vad som gäller mellan köpare och säljare, både vad gäller detaljer kring själva affären (pris, betalning, leverans, etc.) men också tydliga beskrivningar av varans skick och funktion. Något som ofta saknas då man inte har ett ordentligt avtal. Ytterligare en sak som behövs är ett snabbt, enkelt och prisvärt sätt att lösa de problem som kan uppstå mellan köpare och säljare i samband med affären och verkställa det som står i avtalet.

Just nu är Swiftcourt är med sitt digitala köpeavtal unika i världen med att se till så att köpare och säljare gör trygga och säkra affärer, särskilt när det rör köp av fordon. Läs mer om vår tjänst här och hur du kan göra ett tryggt fordonsköp på Citiboard med hjälp av Swiftcourt.

Köp eller sälj tryggt med Swiftcourt