Skydda dig mot bedragare på Blocket - 3 enkla knep

För några veckor sedan kunde vi läsa i Göteborgsposten om hur en 23-årig kvinna blåst 14 personer på Blocket. Kvinnan hade lagt ut annonser på väskor, jackor och en sadel på Blocket. Vad de inte ont anande köparna inte visste, var att kvinnan inte hade tillgång till sakerna och betalade därför kvinnan i gott mod om att ha gjort ett fint fynd. Kvinnan döms nu till bedrägeri, men risken att det ska hända andra köpare igen är påtaglig. Vi har därför sammanställt 3 enkla knep för att skydda sig mot bedragare på Blocket.

1. Betala aldrig i förskott.
Det gäller oavsett om varan ska skickas hem till dig eller om du ska hämta upp varan hos säljaren. Ytterligare en sak att tänka på är att aldrig lämna ut ditt bankkonto om du ska sälja något. Se istället till så att du vet att det är den som köper av dig som betalar.

2. Använd säkra betalningsmetoder.
Om du ska hämta varan innan du betalar, se till att undersöka varan grundligt. Om varan ska skickas hem till dig, använd Blockets Direktbetalning och se till så att varan alltid skickas till dig och att du kan godkänna att du mottagit varan innan betalningen för varan sker.

3. Skriv ALLTID ett köpekontrakt.
Se alltid till så att ett köpekontrakt upprättas mellan dig och säljaren. På så sätt får ni svart på vitt vem det är du köper av samt vad som gäller i er affär. Dessutom skyddar du dig proaktivt mot bedrägerier då de flesta bedragare inte vill använda ett köpekontrakt.

swiftcourt.com kan du enkelt skapa ett digitalt köpekontrakt, antingen hemma eller hos platsen på säljaren. Det är därefter superenkelt för både dig och säljaren att signera avtalet online, även om varan ska skickas och ni inte ska mötas upp.

Fördelen med Swiftcourts digitala köpekontrakt i jämförelse med vanliga köpekontrakts-mallar är att Swiftcourt hjälper dig och säljaren att reda ut problem, kontraktsbrott tex., snabbt och enkelt helt utan extra kostnad. Gå till swiftcourt.comför att läsa mer om hur det fungerar och hur du skapar ett digitala köpekontrakt.

Källa: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2874918-blaste-14-personer-pa-blocket