Lampfynd på Blocket - en livsfara

Handeln på Blocket fortsätter att växa och sökandet efter inredningsdetaljer likaså. Särskilt äldre lampor. Men enligt elinstallatörsorganisationen EIO brister elsäkerheten hälften av alla lamporna som säljs på Blocket. och de kan orsaka bränder och ge farliga elstötar.

Elsäkerheten brister ofta i äldre elutrustning enligt EIO. Sladdarna slits, isoleringen kan vara avskavd och kopplingar kan vara trasiga. Det innebär att risken är hög för glappkontakt och kortslutningar i lampan. I värsta fall kan till och med metalldelar vara strömförande. Förra året orskaafes över 100 bränder av lampor och andra grejer enligt försäkringsuppgifter.

EIO har intervjuat 250 personer som annonserat ut begagnade lampor på Blocket. Det visade sig då att hälften av lamporna brast i elsäkerheten. Dessutom hade var femte säljare mixtrat med lampan på egen hand. Joakim Grafström, elsäkerhets-expert på EIO menar på att egna ändringar på lampan kan innebära livsfara.

Så hur gör jag ett tryggt lampköp på Blocket?


1. Undersök lampan noggrant.

  • Är sladden trasig eller missfärgad?
  • Vad händer om du böjer sladden? Är den spröd eller spricker?
  • Syns inner-isoleringen vid stickproppen?
  • Passar stickproppen i kontakten och finns det delar av metall?
  • Är svaret ja på någon av frågorna ovan? Då rekommenderar säljaren att man lämnar lampan till en expert för professionell hjälp.

2.Använd Swiftcourts digitala köpeavtal.
Skapa ett digitalt köpeavtal med säljaren på swiftcourt.com för att du och och säljaren ska kunna genomföra ett tryggt och rättvist köp.

Om det skulle visa sig att det var ett fel på lampan som du inte hade räknat med, så hjälper Swiftcourt dig och säljaren att snabbt och enkelt reda ut vad som gäller och hur det ska lösas.

Gå till Swiftcourts hemsida för att skapa ditt digitala köpeavtal inför ditt nästa lampfynd på Blocket.

Källa: Metro, 2015-11-18.