Ladda ner din guide till ett tryggare köp

Att handla begagnat av andra personer är en bra idé på många sätt. Det är skonsamt för både plånboken och miljön. Därför är det en välkommen utveckling att allt fler produkter får ett andra liv i någon annan ägares händer.

Men att köpa av privatpersoner kan också vara en risk – speciellt när beloppen är lite högre. Om köpet av bilen eller den dyra soffan du hittade på Blocket går fel på något sätt kan det vara många tusenlappar som står på spel. Även om du som köpare har rätt i sak – och skulle vinna i domstol – är en rättslig process sällan mödan värd.
Som köpare får du nämligen driva processen själv, vilket kostar tiotusentals kronor och tar lång tid. Ett genomsnittligt tvistemål klaras upp efter 7,5 månad i rätten. Under tiden är det du som privatperson som står för kostnaderna. Av den anledningen är det få tvistemål som gäller köp för under 100 000 kronor som når rätten.

Det är dyrt att göra en dålig affär, helt enkelt. Därför har vi sammanställt lite matnyttig information för dig som ska göra ett lite större begagnatköp.

Ladda ner: Din guide till ett tryggare köp