3 steg till en tryggare affär när du handlar begagnat

Fler och fler handlar begagnat online – det är en välkommen trend som är skonsammare för både miljön och plånboken. Men se till att du gör en trygg och säker affär. Swiftcourts lista hjälper dig!

Kom överens på papper!

Vissa begagnatköp kan gälla småsummor, men se till att göra en trygg affär när det handlar om lite större belopp. Då är det viktigt att upprätta ett skriftligt avtal, så vet både du och säljaren vad ni förväntar av varandra. Men även med ett skriftligt avtal är det du själv som måste driva saken i domstol om något går fel och du inte är överens med säljaren – det är både dyrt och tidsödande. Därför är det viktigt att ha någon form av säkerhet. Med Swiftcourt kan du enkelt skapa ett köpeavtal som dessutom ger dig rätt att överklaga köpet om något går fel eller om säljaren inte håller sina löften. Det kostar bara 50 kronor, ett billigt sätt att hålla sig från att bli lurad.
Se till att använda en säker betalningsmetod.
Att lösa säker betalning kan vara lurigt när man inte träffar den man handlar av – kan du verkligen lita på att säljaren levererar varan om du betalar först? Och kan säljaren lita på att du betalar om hen levererar varan först? Det finns flera säkra betalnings-tjänster att tillgå, Blockets egna tjänst Direktbetalning är en utmärkt lösning som innebär att säljaren kan se när köparen har fört över pengarna och då kan leverera varan. Är säljaren i själva verket en bedragare får köparen tillbaka sina pengar. Kostnaden för tjänsten beror på vad varan säljs för.

Undersök varan!

Som köpare har du enligt Köplagen undersökningsplikt, och kan inte i efterhand begära kompensation för fel som du borde ha upptäckt när affären gjordes. Därför är det viktigt att testa varan så att du kan hävda din rätt om något inte stämmer. Läs mer om undersökningsplikt här.